Aktuelni projekt Centra za bosanski, hrvatski i srpski jezik je Rječnik bosanskih slivenica autorskog tima koji čine: prof. dr. Halid Bulić (voditelj projekta), doc. dr. Elma Durmišević, doc. dr. Azra Hodžić-Čavkić, Belmin Šabić, MA, s Univerziteta u Sarajevu – Filozofskog fakulteta i Azra Ahmetspahić-Peljto, MA, s Instituta za slavistiku i hungarologiju Univerziteta “Humboldt” u Berlinu.

Slivenice najčešće nastaju kao duhovita reakcija na neku specifičnu društvenu situaciju, ali mogu nastati i kao plod svjesne potrebe za originalnim nadimkom ili nazivom neke pojave (časopisa, udruženja, proizvoda...). Stoga je zanimljiva i njihova sociolingvistička dimenzija. U njima je često “upakovana” društvena kritika, pohvala ili neutralan komentar konkretne društvene situacije. Takve se situacije obično ne ponavljaju pa i slivenice često ostanu prigodne riječi (okazionalizmi). Zbog toga mnoge od njih nastanu i nestanu – nezapažene. Neke dospiju do medija ili usmene predaje pa ih postanu svjesni mnogi govornici.

Za potrebe prikupljanja bosanskih slivenica autori će istražiti veliki broj književnih djela, stariju i savremenu štampu, zanimljive internetske stranice, forume i društvene mreže. Posebnu pažnju posvetit će kolumnama i reklamama, a neće biti zanemarena ni radijska i televizijska produkcija, naročito humoristički i omladinski programi te sinhronizacija i titlovi programa na stranim jezicima.

Projekt je dobio podršku Fondacije za izdavaštvo za 2023. godinu.