Projekt Analiza diskursa i kritička analiza diskursa u BiH zajednički je projekt dvaju centara: Centra za bosanski, hrvatski i srpski jezik i Centra za strane jezike Univerziteta u Sarajevu – Filozofskog fakulteta. Voditeljica je prof. dr. Alma Čović-Filipović, a projektne saradnice: doc. dr. Elma Durmišević, prof. dr. Merima Osmankadić i prof. dr. Amra Mulović.

Analiza diskursa i kritička analiza diskursa tokom vremena razvile su se u značajno interdisciplinarno područje istraživanja koje se bavi proučavanjem jezika u njegovom društvenom kontekstu. Kao društveno angažovane naučne discipline, analiza diskursa i kritička analiza diskursa nisu samo naučni pristupi istraživanju jezika i komunikacije, već i oblik društvenog angažovanja i kritike društvenih praksi. U bosanskohercegovačkim filologijama su se analiza diskursa i kritička analiza diskursa afirmirale kao naučne i nastavne discipline. Brojne nastavnice i nastavnici te naučnice i naučnici na bosanskohercegovačkim univerzitetima posvećuju se istraživanju i podučavanju analize diskursa i kritičke analize diskursa, prenoseći time mladim ljudima vještinu analitičkog pogleda na jezičke prakse, omogućavajući im da kritički razmišljaju o “datostima” svijeta koji ih okružuje.

Prvi naučni skup Analiza diskursa i kritička analiza diskursa u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, 27. i 28. 9. 2024) ima za cilj, prije svega, okupiti sve lingvistice i lingviste koje/koji se bave ovom oblašću, kako bi zajedno odgovorili na sljedeća pitanja:

  • Šta se podrazumijeva pod analizom diskursa i kritičkom analizom diskursa u pojedinačnim filologijama?
  • Koje su sličnosti i razlike u polazištima i pristupima analize diskursa i kritičke analize diskursa u različitim filologijama (osnovni postulati, razgraničenja od susjednih grana lingvistike, pitanje kritičnosti vs. deskriptivnosti, razvojni put u procesu etabliranja u različitim filologijama)?
  • Koji su ključni teorijski koncepti i kakav je odnos prema interdisciplinarnosti?
  • Koje su nove perspektive u analizi diskursa i kritičkoj analizi diskursa?

Nakon održanog Prvog naučnog skupa Analiza diskursa i kritička analiza diskursa u Bosni i Hercegovini predviđena je izrada registra istraživačkih projekata i publikacija iz oblasti analize diskursa i kritičke analize diskursa u Bosni i Hercegovini.